Kastelen & kerken

De nabijheid van de Abdij van Cluny heeft gezorgd voor een schat aan duizendjarige romaanse kerkjes en kapelletjes in deze omgeving. Hun open deuren nodigen uit om er binnen te gaan en interessante details te ontdekken of om er gewoon de sfeer te proeven.

De middeleeuwse versterkte kastelen zijn ook goed vertegenwoordigd en de meeste open voor publiek. Binnen een half uur rijden van Hoeve de Bron liggen de veelbezochte burchten Brancion, Berzé-le-Châtel, Pierreclos als de bekendste.

Dichterbij ligt in Cormatin het Chateau de Cormatin, een elegant kasteel uit het begin van de zeventiende eeuw dat jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers trekt. Ingericht in weelderige Renaissance-stijl. Buiten zijn er o.a. grote waterpartijen en symmetrisch aangelegde tuinen.

De prehistorie is vertegenwoordigd in de bekende grotten van Azé, Blanot en op de imposante Roche de Solutré aan de voet van beroemde witte wijngebieden. Er loopt een redelijk gemakkelijk pad naar de top van de rots. Ertengover ligt een andere grote rots die eveneens beklommen kan worden: de Roche de Vergisson.

De Keltische aanwezigheid is nog te vinden in de karakteristische steenformaties en rechtopstaande menhirs, vooral op heuveltoppen. Ook de Romeinen hebben de nodige sporen achtergelaten. Het meest verrassend is, om tijdens een wandeling, opeens op de oude stenen van een Romeinse weg te lopen.

Kasteel Berzé-le-Châtel

Roche de Solutré