De omgeving

Wijnvelden

Dit Zuid-Bourgondische heuvelland is een interessante streek van grote schoonheid. Het gebied rond Hoeve de Bron biedt een grote variatie aan landschappen en bebouwing.

Vooral de Middeleeuwen zijn rijk vertegenwoordigd: de Abdij van Cluny, de grote hoeveelheid Romaanse kerkjes en de versterkte kastelen. De dorpjes met hun eeuwenoude uit natuursteen opgetrokken huizen hebben karakter en grote charme.

In dit gebied is de grote Franse dichter Alphonse de Lamartine geboren aan het eind van de achttiende eeuw. Hij heeft deze omgeving uitgebreid bezongen in zijn gedichten.Vele plaatsen en kastelen in de omgeving herinneren aan de naam Lamartine.

Voorts zijn er de beroemde en uitgestrekte wijnvelden rond Mâcon en Chalon sur Saône. En de ontelbare wijncaves waar men wijnen kan proeven en kopen en ook andere gerenommeerde streekprodukten.

Er is overvloedig water: de grote rivieren de Loire en de Saône bakenen Zuid-Bourgondië af. Maar er zijn ook vele zij-rivieren en meren.

Er is veel te zien, zoals prehistorische grotten, de paarden van Cluny met zijn hippodroom, de concours hippique en de vele spektakels met paarden als middelpunt. Verder zijn er de evenementen en festivals in talrijke dorpjes, het werk van kunstenaars-handwerklieden: ceramisten, houtbewerkers, glasblazers en muziekinstrumentenmakers: er is zelfs een pianobouwer met internationale bekendheid in de buurt.

En natuurlijk niet te vergeten de brocantes of puces, de vlooienmarkten, die in vele dorpjes gehouden worden tussen Pasen en begin november: gezellige en drukbezochte evenementen.