De Hoeve

Rechts het hoofdhuis, links Maison de l’écrivain met daarachter Maison du Four

De hoeve is uit 1808 en in de stijl van de streek. Het is een maison en pierres, gebouwd uit een mengeling van gele en blauwe natuursteen. Zoals de meeste boerderijen in Zuid-Bourgondië heeft de hoeve caves, bovengrondse kelders, waar vroeger de wijn gemaakt en bewaard werd.

Het hoofdhuis is op deze kelders gebouwd. Je gaat naar het woongedeelte via een stenen trap die eerst uitkomt op een overdekte maar open galerie, de veranda. De meeste boerderijen in deze streek volgen deze bouwstijl, maar in de details is er altijd weer verschil, wat de huizen hun persoonlijk karakter en charme geeft. Hoeve de Bron heeft bijvoorbeeld geen dichte stenen trap; deze is open met een reling van sierlijke smeedijzeren spijlen, waarmee ook de veranda is afgebakend. Dit geeft een direct contact met het landschap.

De etage boven het woongedeelte, een ruime graanzolder, was oorspronkelijk alleen via een hoge trap aan de buitenkant te bereiken.

Hoeve de Bron heeft nog alle oorspronkelijke bijgebouwen: het bakhuis, de grote hoge stallen en de schuren, apart staand of ingebouwd.

Al deze bijgebouwen zijn gegroepeerd rond de cour, de grote tuin, een centrum van activiteit omdat alle deuren daarop uitkomen. Het zijn deze bijgebouwen waarin de nieuwe ruimte

s voor gastenverblijven zijn gecreëerd: het Bakhuis, de Zomerkeuken, het Theater, het Schrijvershuis en L’Annexe.

Het Theater (7,5x 6 m.), in 2012 in gebruik genomen, is een grote aanwinst. Deze hoge ruimte met zicht op de dakspanten, is voor vele doeleinden geschikt. Het podium met speciale belichting, nodigt uit tot wat men maar bedenken kan: muziekmaken, zingen, toneel-improvisaties, teksten voorlezen… De Theaterruimte is ook zeer geschikt om te schilderen. Deze ruimte gaat naadloos in de grote tuin over, omdat de grote deuren de hele dag open staan. Het is een gezellige plek om de maaltijden te gebruiken. Kortom, een aantrekkelijke aanloopruimte voor elk moment van de dag en heel praktisch bij een buitje.

Er is ook een groentetuin die elk jaar weer een overvloed aan tomaten, haricots verts, courgettes, komkommers, bietjes, pompoenen en aardappels geeft.

Aan de andere zijde van het huis ligt nog een groot grasveld met fruitbomen. Deze tuin ligt hoger, met mooi uitzicht op het glooiend weidelandschap. Dit is de plek als je je wilt terugtrekken en de stilte wilt opzoeken.